Vitamine D verdwijnt uit het basispakket en dit betekent het

Vitamine D verdwijnt uit het basispakket en dit betekent het

Heb jij het nieuws over vitamine D ook met verbazing gelezen deze week? Minister Kuipers van VWS heeft besloten om vitamine D volledig uit het basispakket te halen. De minister schrijft in zijn kamerbrief dat “het overgrote deel van de patiënten de kosten hiervan voor eigen rekening kunnen dragen”.

Vitamine D pillen

 

Een tekort aan vitamine D kan leiden tot:

  • chronische vermoeidheid
  • zwakkere botten
  • spier en gewrichtspijn
  • een hoger risico op hart- en vaatziekten

Daarom wordt vitamine D door de huisarts vaak voorgeschreven aan oudere mensen en mensen met een donkere huidskleur. Voor beide groepen is vitamine D erg belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid. 

 

In 2019 werd een aantal vitamine D supplementen al uit het GVS (geneesmiddelenvergoedingssysteem) gehaald. Dat ging om vormen van vitamine D die vrij verkrijgbaar zijn. Dat resulteerde in een flinke daling van het aantal gebruikers. Achteraf gezien een rottige timing, net voordat de gezondheidscrisis uitbrak. De mensen die vitamine D wel bleven gebruiken betaalden dat zelf. Of ze stapten over op een duurder vitamine D supplement dat nog wél vergoed werd.

 

Vanwege dit uitwijkgedrag en stijging van de totale uitgaven, heeft Zorginstituut Nederland de minister geadviseerd om de vergoeding van alle vitamine D-geneesmiddelen te stoppen per 2023.


Dit soort berichten toont weer aan dat je de verantwoordelijkheid voor je gezondheid in eigen hand moet nemen. Zorg voor:

  • voldoende beweegmomenten, over de dag verspreid
  • veel frisse lucht en zonlicht
  • minimaal 7-8 uur slaap per nacht
  • vitale, levende voeding in elke maaltijd

Met levende voeding bedoel ik alles wat in originele vorm in de natuur voorkomt: Verse groenten, seizoen fruit, noten, zaden, gedroogd fruit, verse kruiden, kiemen en peulvruchten En tot slot, omring je met dierbare vrienden en familie.

Muriel met doosje Altrient


Namens het gehele Altrient Nederland team,


Muriel

Terug naar blog