Krijg je nierstenen van Vitamine C?

Krijg je nierstenen van Vitamine C?

Zodra je over hoge doseringen vitamine C spreekt, worden daar bijna altijd 2 hardnekkige fabels aan gekoppeld. De eerste is "een teveel aan vitamine C plas je uit”. Die heb ik in de vorige blogpost besproken. Deze keer wilde ik het hebben over die andere fabel:

 

“Van vitamine C krijg je nierstenen”

Ergens ooit, is het verhaal ontstaan dat vitamine C nierstenen zou veroorzaken. Dat verhaal wordt tot op de dag van vandaag herhaald en nagepraat, maar als je op zoek gaat naar een gedegen bewijs om die stelling te onderbouwen, kom je toch echt met lege handen terug.

 

Krijg je nierstenen van vitamine C?

 

Megavitamin-Man Andrew W. Saul, o.a. docent aan de State University of New York, gaf zijn studenten jarenlang de opdracht om op zoek te gaan naar een studie die bewees dat vitamine C nierstenen zou veroorzaken. Niet één student lukte het om met overtuigend bewijs of een studie bij hem terug te komen.

 

Sterker nog, volgens arts William J. McCormick, veroorzaakt vitamine C geen nierstenen, maar kan het de vorming van nierstenen juist voorkomen. Omdat vitamine C de urinestroom verhoogt en de pH op een gunstige manier verlaagt. Deze dokter McCormick gebruikte vitamine C al sinds de jaren '40 om nierstenen te voorkomen en te behandelen.

Ook Dr. Klenner bevestigde: “Vitamine C verhoogt de oxalaatspiegels niet significant en urinezuurstenen zijn ook nooit het resultaat van het gebruik van vitamine C. Het verhaal van vitamine C en nierstenen is een mythe."

 

Als laatste haal ik Professor Allen Rodgers aan, van de Universiteit van Cape Town, een expert op het gebied van nierstenen. Hij heeft veelvuldig onderzoek gedaan naar het verband tussen vitamine C en nierstenen. “Vitamine C veroorzaakt geen nierstenen” zegt ook deze professor.

 

Vind je dit interessant om te lezen? In ons blog komen vaker leuke feiten en weetjes voorbij over vitamine C.

 

Blijf gezond!

 

Namens het gehele Altrient Nederland team,

 

Muriel

 

Terug naar blog